Salı, Mayıs 12, 2009

fortuna favet fortibus

2
"talih cesurdan yanadır" diye bi laf var. kim söylemiş ne zaman nerde söylemiş bilemiyorum, ama eski yunan filozoflarının birinden, ya da bi roma imparatorundan çıkmış olabilir gibime geliyor. eğer 17. yüzyıl sonrasına aitse de geç kalmışlar zaten, çok ağır bi vecize değil yani. neyse konu o değil..

şimdi böyle bi lafı işitince insanın aklına geniş ovalar, ip gibi dizilmiş ordular falan geliyor. mağrur komutan kritik bir hamle yapmadan az önce yanındaki kurmayına söylemiş olabilir mesela bu lafı, saçı dalgalanırken.. ya da asasına-yaslanmış-gandalf de sarf etmiş olabilir. şiirsel bi laf sonuçta, ama bize uzak. yaygın tabirle "halktan kopuk" yani.. o görkemli savaşları geride bırakalı baya bi vakit geçmiş, artık gün içinde böyle atasözleri üretemiyoruz. uzak işte, alakasız kalıyoruz, ama insan eksikliğini arıyor..

işte tam bu ruh hali içinde tavla oynarken birden oldu. tavlada korkak oynamayacaksın, cesur olacaksın, açık yakaladın mı vuracaksın, bi yerde açık verme pahasına başka yerde kapı alacaksın, zar da seni sevecek. çünkü talih cesurdan yanadır.